• Πρόγραμμα Σύγχρονης Πόλης 2014

  • Σύγχρονη Πόλη video

  • Δημοφιλή άρθρα

  • ΦΙΛΟΖΩΙΑ – ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

  • Κατηγορίες άρθρων

  • RSS Εσωτερικές Ειδήσεις

    • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.
  • RSS Οικολογία

    • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.
  • Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τις αναρτήσεις μας.

    Προστεθείτε στους 48 εγγεγραμμένους.
  • Επισκεφθείτε το site της «Σαρωνικός-Σύγχρονη Πόλη»

    Σύγχρονη πόλη

Ομιλία του Ν.Βολάκου για τα σχολεία στο Λαγονήσι.

Αποτελούμε τα 2/3 των δημοτών στο δήμο , πληρώνουμε τα περισσότερα τέλη και όμως δεν καταφέραμε τόσα χρόνια να έχουμε μια δυνατή φωνή απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα που θέλουν την περιοχή μας να είναι απλά η παραλία του χωριού.

Το Λαγονήσι κυρίες και κύριοι για μας  δεν είναι η παραλία του χωριού, είναι μια αναπτυσσόμενη πόλη που χρειάζεται υποδομές και θα τις πραγματοποιήσουμε  θέλουν δε θέλουν.

Σχέδιο πόλης στο Λαγονήσι με τη γνωστή ομηρία των πολιτών.

Ελεύθερες παραλίες,   εγώ θα έλεγα ελεύθερες εγκαταλειμμένες παραλίες με σπασμένες παιδικές χαρές που φοβόμαστε να αφήσουμε τα παιδιά μας να παίξουν μην τραυματιστούν από τα σπασμένα σίδερα.

Παράνομες καντίνες χωρίς κανένα υγειονομικό έλεγχο και πλαίσιο λειτουργίας, που να προστατεύει και να ενισχύει τις παραλιακές ταβέρνες, που πληρώνουν όλους τους φόρους και τα τέλη στο δήμο.

Όλοι μας νιώθουμε την εγκατάλειψη, ενώ οι υποσχέσεις να διαδέχονται η μια την άλλη. Έφτασε όμως ο κόμπος στο χτένι κυρίες και κύριοι και δεν έχουμε άλλη ανοχή.

Σκοπός μου δεν είναι να μηδενίσω ή να απαξιώσω το έργο της δημοτικής αρχής.

Πιστεύω όμως πως πρέπει κάποτε σε αυτό  τον τόπο να υπάρξει σοβαρή αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση που να ελέγχει καθημερινά τη δημοτική αρχή και όχι προεκλογικά να θυμόμαστε να πούμε κάτι.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως ο δήμαρχος μετά από 20 χρόνια εκφράζει την παρωχημένη πολιτική και τα οργανωμένα συμφέροντα  που δεν τον αφήνουν, όσο καλή πρόθεση και αν έχει,  να κάνει έργο στο Λαγονήσι.

θεωρώ σημαντική την πρωτοβουλία που πήραμε για πρώτη φορά στον τόπο μας  να καλέσουμε όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων , να ανταλλάξουμε απόψεις, να θέσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε  σε νέα βάση.

Με μεγάλη μου χαρά βλέπω όλους τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να παίρνουν πρωτοβουλίες και εγγράφος πλέον να απαιτούν την προσοχή όχι μονό του δήμου που είναι ανύπαρκτη αλλά και άλλων φορέων  που εμπλέκονται άμεσα.

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ και γω σαν πατέρας δυο παιδιών, για να συζητήσουμε ποτέ θα κατασκευαστεί το δεύτερο δημοτικό στο λαγονησι [4 του δήμου] ενώ θα έπρεπε να συζητάμε για το 3 δημοτικό στο λαγονησι.

Θα έπρεπε να συζητάμε για το δεύτερο γυμνάσιο στο Λαγονήσι

Θα έπρεπε να έχει ήδη κατασκευαστεί το λύκειο στο λαγονήσι το οποίο τεχνηέντως ακόμα και σήμερα καθυστέρει τραγικά, ενώ έχουν διατεθεί όλα τα χρήματα από τον ΟΣΚ

Το πρώτο δημοτικό στο Λαγονήσι ιδρύθηκε σε μια ταβέρνα στην οδό Πιπίνου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μετά από μεγάλο αγώνα των γονέων και των συλλογων της περιοχής.

Τότε λοιπόν στα εγκαίνια ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Καλονιάτης, στην ομιλία του, είχε επιστήσει την προσοχή στο νυν δήμαρχο πως η αύξηση των μαθητών στο λαγονησι είναι εκθετική και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην δημιουργία όχι μονό δεύτερου αλλά και τρίτου σχολείου.

Τι κάνατε δήμαρχε από τότε μέχρι σήμερα?

Μετά από 20 χρόνια θα περίμενα τον δήμαρχο να βρει και να πει πως

ναι έκανα λάθος

ναι δεν προγραμμάτισα

ναι δεν είχα όραμα για τον τόπο

ναι δεν προέβλεψα την μεγάλη ανάπτυξη του λαγονησίου

και όχι σε μόνιμη βάση να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από το ίδιο.

Το πρώτο δημοτικό Λαγονησίου [ 3 του δήμου] μεταστεγάστηκε στο νέο συγκρότημα σχολικών κτιρίων το 2001   με δυνατότητα φιλοξενίας 200 παιδιών.

Σήμερα το σχολικό συγκρότημα των 200 παιδιών, φιλοξενεί πάνω από 450 παιδιά χωρίς να υπολογίσουμε τα παιδιά που έφυγαν σε σχολεία στα Καλύβια, ιδιωτικά και σε όμορους δήμους.

Αντί ο δήμαρχος άμεσα σε συνεργασία με τον ΟΣΚ να κατασκευάσει νέο σχολειό , προχώρησε στην πρακτική της υποβάθμισης με παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα.

Αναφέρω απλά

1        μετατροπή ελεύθερων χώρων σε γραφείο δάσκαλων

2        μετατροπή βοηθητικών χώρων σε αίθουσες διδασκαλίας

3        μετατροπή υπόγειων χώρων σε αίθουσες διδασκαλίας

4         ο προαύλιο χώρος πλέον είναι ανύπαρκτος.

5         τα παιδιά φοιτούν σε υπόγειες αίθουσες χωρίς έξοδο κινδύνου, επαρκή φωτισμό και εξαερισμό

6        οι χώροι υγιεινής δεν επαρκούν και καθαρίζονται πλημμελώς.

7        οι ίδιοι οι δάσκαλοι δηλώνουν πως δεν μπορούν να διδάξουν σε   τέτοιες   συνθήκες

Δεν έφταναν όλα αυτά ο δήμαρχος με το επιτελείο του είχαν τη φαεινή ιδέα να κατασκευάσουν γήπεδο τένις και γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 στον  προαύλιο χώρο του σχολειού, τα οποία περιέφραξαν κιόλας δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό για τα παιδία , μονό και μονό για να εισπράξουν μια επιδότηση.

Με την νέα σχολική περίοδο προβλέπεται ο αριθμός των μαθητών να ξεπεράσει τους

500

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η δημοτική αρχή συνεχίζει το έργο της υποβάθμισης των σχολείων του λαγονησίου με νέες αίθουσες προκατ , που καθόλου αφελέστατη πολιτική δεν είναι.

Αποτέλεσμα

Οι προβλεπόμενες προδιαγραφές και διατάξεις ασφαλείας

σε περίπτωση πυρκαγιάς και σεισμού δεν πληρούνται κατά διάνοια

Την επιδείνωση στους χώρους υγιεινής

Την αύξηση των φαινομένων παιδικής βίας

Μείωση του προαύλιου χώρου ακόμα περισσότερο.

Πιθανώς πιστεύουν πως τα παιδία στο Λαγονήσι δεν χρειάζονται προαύλιο χώρο γιατι έχουν πολλά τετραγωνικά  θάλασσας για να κολυμπάνε.

Οπότε αντί να παίζουν στην αυλή του σχολείου  μπορούν να πάνε για μπάνιο.

Η κατάσταση στο γυμνάσιο  και λύκειο είναι ακόμα τραγικότερη τα τελευταία 5 χρόνια αν σκεφτούμε, ότι στον ίδιο χώρο συνυπάρχουν παιδία από 12 χρονών μέχρι 20.

με αποτέλεσμα , να υπάρχουν έντονα στοιχειά βίας και προβλήματα υγιεινής στις ελάχιστες τουαλέτες.

Αν κρίνουμε την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισε η δημοτική αρχή την επισκευή της αίθουσας της λυκειάρχου από τον εμπρησμό πριν μερικούς μήνες, καταλαβαίνουμε πως αντιμετωπίζει και προγραμματίζει νέα σχολεία στον τόπο.

Αντί να αντικαταστήσουν τις καμένες γυψοσανίδες όπως τους υποδείξαμε   που από τις αναθυμιάσεις λιποθύμησαν πολλά παιδία,

απλά τις έβαψαν με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα η αίθουσα να μυρίζει.

Λυόμενες αίθουσες  στον προαύλιο χώρο και παρεμβάσεις στο κτίριο δημιουργούν ένα τοπίο απόλυτης  παρανομίας και μη τήρησης  των κανόνων  ασφαλείας.

Σήμερα δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μονό κριτική , αλλά να προτείνουμε λύσεις και να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο που μας οδήγησε η δημοτική αρχή.

Θέση μας είναι.

Να πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς όλες τις κατευθύνσεις για την κατασκευή του λυκείου που ιδρύθηκε από το 2005 με υπουργική απόφαση και όχι με πρόβλεψη του δήμαρχου που πρόθεση είχε να το κλείσει όπως κάποιοι να θυμάστε.

.

Παράλληλα να πούμε πως υπάρχει έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου ΦΕΚ 463/08  εκτός της ανέγερσης του λυκείου και κατασκευής  υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Πού είναι δήμαρχε οι προτάσεις σας για ανάπλαση,  αθλητικούς χώρους και γήπεδο ποδοσφαίρου που με τόση αγωνία  ζητάμε;

Η θέση μας  όσον αφορά το δημοτικό, είναι να προχώρησει κανονικά η κατασκευή του 2ου δημοτικού Λαγονησίου [4ο του δημου], που όμως με τα  αντανακλαστικά του δημάρχου θα ολοκληρωθεί μετά από 2 με 3 χρόνια.

Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε κατασκευή νέου κτιρίου από προκατασκευασμένο σκυρόδεμα   με όλες τις προδιαγραφές από τον ΟΣΚ.

Η ενημέρωση που είχα από τον ΟΣΚ είναι πως άμεσα αν διατεθεί ο χώρος,  η κατασκευή του σχολείου μπορεί να γίνει σε 6 μήνες.

Σας προκαλούμε δήμαρχε μπορείτε να φτιάξετε σχολειό σε έξι μήνες ;

Μπορείτε να φτιάξετε αθλητικές εγκαταστάσεις σε έξι μήνες;

Ο ΟΣΚ μπορεί,  εμείς μπορούμε.

Μπορεί να μας πει ο δήμαρχος τα 20 στρέμματα στην Γαλάζια Ακτή στις οδούς

Απειράνθου και Κραναού που έχουν παραχωρηθεί στο δήμο από το 2007 και έχουν οικοδομησιμότητα γιατί δεν τα αξιοποιούμε;

Θα έπρεπε κυρίες και κύριοι από το 2007  να έχει κατασκευαστεί το 2ο δημοτικό σχολειό στη Γαλάζια Ακτή για να εξυπηρετεί τα παιδία την ευρύτερης περιοχής,  και όχι να πηγαίνουν στο χωριό διανύοντας 20 χιλιόμετρα κάθε μέρα σε ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο.

Να σας πληροφορήσω δήμαρχε πως τα σχολειά κατασκευάζονται εκεί που είναι τα παιδιά και όχι 10 χιλιόμετρα μακριά.

Τα σχολειά στο Λαγονήσι είναι ένα κομμάτι της γενικότερης εικόνας που συνθέτει την υποβάθμιση και εγκατάλειψη της περιοχής μας.

Θέλω να ενημερώσω το δήμαρχο πως οι γονείς και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων δεν είναι με το Βολάκο ούτε με το Φιλίππου, είναι με τα παιδιά.

Αλλά αυτό εσείς δεν μπορείτε να το καταλάβετε, γιατί  εσείς λειτουργείτε μόνιμα ψηφοθηρικά

με τις γνωστές σε όλους μεθοδεύσεις σε συλλόγους και ομίλους.

Ο ρόλος του Δημάρχου είναι να κάνει έργο και να έχει όραμα για τον τόπο.

Προφανώς μετά από 20 χρόνια έχει χαθεί το μεράκι και το όραμα για ουσιαστικό έργο και ασχολείστε μόνο μεν την παραπολιτική.

Να σας  πληροφορήσω πάλι Δήμαρχε  πως κάθε περιοχή έχει την δική της δυναμική και ανάπτυξη και όσο και να προσπαθήσετε δεν μπορείτε  να ανακόψετε  την πρόοδο του Λαγονησίου.

Τουλάχιστον εύχομαι να αφήσετε τους πολίτες να αποφασίσουν μονοί τους.

και όχι με πρακτικές που όλοι ξέρουμε να κατευθύνει συνειδήσεις.

20 χρόνια είναι πολλά,  πρέπει να δούμε το μέλλον με άλλη προοπτική.

Κλείνοντας να πω,  πως αν την κινητοποίηση την σημερινή , την είχαμε κάνει πριν πέντε χρόνια,  σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά

Οι αγώνες δεν κερδίζονται ατομικά αλλά συλλογικά. Η καραμέλα που ακούμε  κάθε μέρα μην κάνουμε πολιτική στον τόπο , την έχει περάσει ο δήμαρχος γιατί δεν αντέχει την κριτική. Η αντιπολίτευση είναι μια δημοκρατική διαδικασία πίεσης όταν δεν γίνεται έργο στον τόπο.

Εάν δεν βγούμε στους δρόμους τον Σεπτέμβριο  να τους αναγκάσουμε να κάνουν σχολειά,

θα παραμείνει το Λαγονήσι η παραλία του χωριού με δική μας ευθύνη,

τα παιδιά μας θα ανεβοκατεβαίνουν 20 χιλιόμετρα σε ένα απαράδεκτο οδικό δίκτυο ,

και τα σχολεία με τις σημερινές πρακτικές στο Λαγονήσι θα μοιάζουν σε λίγο καιρό  με φυλακές.

Σχολιάστε